Från mitt fönster

Från mitt fönster

Gud gav mig lite disel

BloggPosted by Pär-Magnus Möller Sat, October 26, 2013 21:01:49
Hemkommen från tre dagars präst- och diakonmöte i Växjö. Det var goda dagar. Det är inte självklart; när man samlar lite över tre hundra individer som är vana att stå i centrum kan vad som helst hända. Som biskopen sa i inledningspredikan: "Vi är alla olika - väldigt olika, skulle nog en del lägga till". Men som sagt, det blev goda dagar men många möten med gamla vänner och bekantskaper.

I dag lyssnade jag till två givande seminarier - det första handlade om St:a Maria Alsike - ett spännande projekt om hur vi som församlingar tydligare kan agera som samhällsbärare och förändrare. Jag skulle önska att alla anställda och förtroendevalda i Värnamo fick lyssna till deras erfarenheter - det skulle ge en bild av hur jag tror vi måste lära oss att arbeta för att bli ekonomiskt hållbara också i framtiden - och inte bara röra oss inom fritidssektorn. Det kändes friskt och hoppingivande.

Det andra föredraget handlade om kyrkan och och livet på sociala medier med Emanuel Karlsten. över femtio procent i åldersgruppen 65 - 75-åringar interagerar på internet varje dag. I kyrkans värld tror man ibland fortfarande att det bara är några ungdomar som leker ute på internet. Vi är så ålderdomliga i vårt tänkande - det är som om vi tror att de gamla är samma individer som de var när vi växte upp - men de är döda - och de som vi nu så ofta möte har ju använt internet i sitt yrkesverksamma liv. Men till detta kommer att vi behöver skapa en vilja att interagera med alla som befinner sig på nätet och i sociala medier. Där har vi väldigt långt att gå - samtidigt som det är bråttom. Emanuel Karlsten gav många bilder kring detta.

Vad hände mer... en väldigt stark upplevelse är minnesgudstjänsten för alla de präster som dött de senaste fyra åren, dvs från förre präst- och diakonmötet. Jag tror det var 39 präster som kort, skickligt och kärleksfullt minnestecknades av Lars Aldén.

mer... seminarier, gudstjänster, möten, val... mingel hos biskopen ... goda dagar.

I går fredag, när jag satte mig i bilen, var dieseltanken lite mer än halvfull. Det hade i och för sig inte varit något konstigt med det om det inte hade varit så att när jag åkte till Växjö i torsdags var den bara kvartsfull och jag funderade länge på om det skulle räcka både fram och tillbaka. Jag tänkte att det måste blivit något fel på den elektroniska mätaren och stängde av bilen - men dieseln var kvar - så också i eftermiddag när vi skulle åka hem. Det är gott när man kan lämna ett möte lite mer påfylld än när man kom. Det känns så.  • Comments(1)//blogg.prastsidan.se/#post35