Från mitt fönster

Från mitt fönster

Låt oss tala om Gud

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Sat, January 14, 2017 10:59:44

Krönika till Värnamo nyheter 2017-01-14

Låt oss tala om gud. Jag vet att vi har lite svårt för det i vårt land, vi har fått för oss att det är som att tala om något intimt, något privat. Men gud kan aldrig vara privat. Den gud du tillhör påverkar hela ditt liv och allt du gör; dina tankar, dina relationer, din syn på medmänniskan – ja, också på dig själv. Gud är alltid offentlig.

Jag vet att det finns de som menar att gud inte finns – vad det nu betyder? Gud finns ju onekligen i människors liv och tankar och påverkar hela världspolitiken. Att tro att man kan ignorera detta grundläggande faktum, att människan är religiös och tror på gud, är lika dumt som att förneka att hon tillhör släktet däggdjur. Den viktiga frågan är inte om gud finns eller inte – utan frågan; vem säger du att gud är?

Vilken gud är det du bär in i världen, vilken gud gestaltar du i ditt liv? Det är här vi alla har ett ansvar och det är i detta ansvarstagande som skiljelinjen mellan vuxen tro och infantil tro går.

Det finns i alla religioner en tendens till antiintellektuell underkastelse och en tro på att det är just det gud vill; stänga av hjärnan och bara tro. Denna slags övertygelse bottnar i människans längtan efter ansvarslöshet och ständiga behov att skylla på någon annan. Ur detta förhållningssätt har mycket ondska fötts. Människor har kallblodigt dödat varandra med orden på läpparna; Gud sa så. Detta är en infantil tro som inget samhälle kan acceptera och en tro som alla sunt troende måste motarbeta. Denna typ av tro har många destruktiva nyanser.

Vi måste därför våga tala om gud. Om din gud så är ditt ego, dina pengar, ”något”, den kristna guden, den judiska guden, den muslimska guden, den buddistiska guden… så har du alltid ett ansvar för din gud och vad hen hittar på. Det är så fort du frånsäger dig det ansvaret som extremismen och den typ av destruktiv tro som bryter ner liv, växer fram.

Vi måste våga tala om gud utifrån hur vi bygger ett sunt samhälle tillsammans. Vi måste våga tala om gud utifrån att vi har ett ansvar för vad vi tror på. Religionsfrihet innebär inte att du får utöva din religion så att den bryter ner och skadar någon annan – religionsfrihet är ett ansvar för de troende likaväl som det är en rättighet för alla.

Vi måste börja tala om gud - för vår och för guds skull!  • Comments(0)//blogg.prastsidan.se/#post165