Från mitt fönster

Från mitt fönster

Krönika i Värnamo nyheter 2017 06 17

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Mon, June 19, 2017 10:37:52

Krönika i VN 2017 06 17


Vi skrattade när Kellyanne Conway myntade begreppet ”alternativa fakta”. Så dumt, hur kunde hon tänka så? Men jag tror tyvärr hon är en taleskvinna för de flesta av oss.

Vi lever i en värd som länge övat sig i just det tänkande som Kellyanne gav uttryck för: Sanningen är subjektiv. Ingen har rätt att säga att något är sant, inte ens forskare på högsta nivå. Allting är upplevelsebaserat – den enda korrelatet för sanningen är jag och mitt ego.

Det är därför de traditionella folkrörelserna dör ut eftersom de bygger på ett kollektivt ”vi” med ett kollektvit mål som nås genom alla individers anpassning till det målet. I en värld av hängivna individualister kan man inte nå gemensamma mål eftersom ingen vill göra den anpassning som behöver göras.

Detta får konsekvenser. Det ger oseriösa individer fritt spelrum på våra demokratiska spelplaner, vältalighet och populism styr massorna. Bröd och skådespel är det som lockar och inte de gemensamma målen eller den goda framtiden.

Samtidigt odlar den upplevelsebaserade individen en misstänksamhet mot allt och alla. Hon har ju inget tryggt kollektiv som skyddar henne, hon måste själv se över sitt hus. Så växer konspirationsteorierna fram och xenofobin:

”-Någon måste vara ute efter mig eftersom jag inte är så lycklig och trygg som jag själv tycker att jag borde vara, någon förstör mitt liv… det måste vara de andra, de där politikerna som skor sig på oss… eller invandrarna som ser så annorlunda ut … någons fel måste det ju vara!”

Så lyssnar vi till de röster som matar våra egon och våra rädslor.

Därför sitter, mot allt sunt förnuft, Trump i Vita huset, därför röner Erdoğan framgånger i Turkiet, därför växer extremistgrupperna fram och därför får främlingsfientliga röster plats i våra parlament. De matar medvetet våra egon och eldar på vår rädsla.

Det finns bara ett sätt att bryta denna negativa spiral: Att våga gå ut ur sig själv och se medmänniskan, se att vi är många, se att vi kan skapa en framtid som är god. Vi måste våga se att rädslans alternativa fakta bara är en chimär, likt kläderna som den nakne kejsaren bar i kejsarens nya kläder. Det var ett barn som vågade bryta lögnen, ett barn som ännu trodde på sanningen.

  • Comments(0)//blogg.prastsidan.se/#post176