Från mitt fönster

Från mitt fönster

Krönika i VN 2018 08 18

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Sat, August 18, 2018 09:52:11

Krönika i Värnamo nyheter 2018 08 18

Jo, jag är nog lite besatt av Trump. Jag läser varje dag hans Twitter och följer den amerikanska nyhetsrapporteringen noga. Det som fascinerar mig är hur dumheten, lögnen och den totala inhumaniteten kan få folk att fanatiskt stå och jubla på hans s.k. rally – att överhuvudtaget någon i denna värld kan ta honom på allvar. Att det dessutom finns kristna ledare som upplyfter honom som en slags messiasgestalt gör mig illamående.

Det sägs att han talar till människor som behöver leva i en förenklad svart-vit värld där goda är goda och onda är onda. Han talar till människor som behöver tydliga fiender (invandrare) som man kan hålla ansvariga för allt svårt som händer – och tydliga hjältar (presidenten) som med några enkla handgrepp (en mur) kan fixa allt det svåra. När det inte lyckas hittar man på nya fiender (media) som man eggar folket att hata. Det värsta är att många människor accepterar det som händer. Trump har på något sätt lyckats pejla in och utnyttja dumheten och okunskapen och tämja den för egen vinnings skull. Det är den framgångsrike diktatorns främsta egenskap. När man fått folk att acceptera den svart-vita verklighetsbeskrivningen har man vunnit. Man har helt enkelt befriat människan från uppgiften att söka egen kunskap, egen reflektion. Tro inte på media, sa han nyligen, tro istället på mig!

Offentligt ljuger Trump medvetet 6,5 gånger per dag och folk tror honom. Konspirationsteorier som gynnar Trumps agenda ökar för varje dag. Det är ett kusligt scenario som utspelas framför våra ögon. En förvrängd världsbild, ett lögnens rike. Och det sprider sig: Ungern, Turkiet… bara för att nämna några.

Kan det hända i Sverige? Vi har snart val. Inte kan det väl vara så att någon ens funderar på att rösta på ett parti vars ideologi bara för något år sedan hämtade sin inspiration från det nazistiska nordiska rikspartiet och BSS och som fram till 2006 hade en fascistisk fackla som symbol, ett parti som likt Trump försöker måla om historien och samtiden i svart-vitt så att den passar den illa dolda nationalistiska agendan. Är det verkligen någon som anser att ett sådant parti borde vara med och bygga ett framtida Sverige? Jag vill inte tro det! Man ser ju så tydligt de illa dolda sömmarna i ulvens fårakläder!

Pär-Magnus Möller  • Comments(0)//blogg.prastsidan.se/#post210