Från mitt fönster

Från mitt fönster

Den heliga gravens kyrka

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Thu, March 21, 2013 22:14:19

Ur Värnamo församlings tidning/Amos

Det är en underlig upplevelse att komma till den heliga gravens kyrka i Jerusalem. Sedan 300-talet har kristna strömmat hit för att se och uppleva platsen för den största händelsen i världshistorien – platsen där det omöjliga skedde: den sargade mannen från Nasaret reser sig från döden och går ut i livet igen. Kvar av själva graven finns bara ett slags fristående uthugget kapell inne i kyrkan som man kan komma in i för en mycket kort bön – folk tränger på och det är många som vill se och be. I andra änden av kyrkan finns avrättningsplatsen. Där stod korset där mannen från Nasaret hade avrättats. I dag är platsen översållad av ikoner, lampor, guld och silver – uttryck för människors kärlek och längtan. Kyrkan är mörk och byggd i fler våningsplan med trappor, skrymslen och vrår. Århundrade efter århundrade av tillbyggnader och förändringar har gjort kyrkan till den underliga plats det är i dag.

I oktober i fjor åkte tjugo personer från Värnamo på en pilgrimsresa till Jordanien och Israel. Vi fick se många av de heliga plasterna, vi läste bibeltexterna och fick en bild av hur det såg i det land Gud valt till det heliga landet. Att vandra på de platser som Bibeln talar om hjälper en att förstå vardagligheten i texterna.

Då man inte varit på plats är det lätt att tänka att det som bibeln talar om är så långt borta, så främmande – det rör en annan värld, en annan tid – inte mig. När jag stod vid graven och tittade på den plats Gud valt till att vara den plats där livets förhållande ändrades i grund, slogs jag av vardagligheten; grå sten likt de flesta grå stenar, vaxljus likt de flesta andra vaxljus - och människor i kö, som på de flesta ställen. Och samtidigt var det just vardagligheten som var så gott. Jesus uppstod inte i en annan värld, utan i denna - han vandrade inte i en annan dimension utan i denna – han levde inte ett annat liv, utan just samma liv som jag lever. Jesus dog inte en annan död än den som väntar mig – och det stora är att när han uppstod till nytt liv, så uppstod han inte till något annat liv än det han genom dopet och tron lovat mig.

Pär-Magnus Möller

  • Comments(0)//blogg.prastsidan.se/#post23