Från mitt fönster

Från mitt fönster

Det är du som bestämmer

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Sat, January 11, 2014 09:28:08

Publicerat i Värnamo Nyheter 2013 01 11

___


Jag minns när jag på nyåret 89-90 stod bakom Brandenburger Tor i det som förr hette Västberlin och knackade cement från muren. Äntligen tinade relationerna mellan öst och väst, äntligen kunde försoningsprocessen från andra världskriget gå mot sitt slut och förnuftet och medmänskligheten segra!

Men metastaserna låg där under huden och väntade på sin tid.

Små extrema grupper hyllade en ideologi som Europa fortfarande slickade sin sår efter. Man skrattade visserligen åt dem eftersom varje förnuftig människa av hela hjärtat tog avstånd från den människosyn de stod för – något annat vore ju orimligt. Men minnet är kort och det är ju 69 år sedan kriget tog slut och koncentrationslägrens portar öppnades. 69 år är en lång tid för dem som glömmer snabbt.

Flyktingbåten utanför Lampedusa sjunker. En fiskare berättade hur han fått se människor ge upp sin livskamp och med öppna ögon sakta sjukna i det klara vattnet. Han berättade om ångesten över att inte kunna hjälpa. Det gjorde ont att läsa. Men smärtan över kommentarerna var än värre: ”Fiskaren var en svikare som hjälpa flyktingarna – det hade varit billigare om han låtit dem sjunka!”

Jag känner igen tonen från insändarspalterna: ”Varför öppna gränserna för de Syriska flyktingarna, det hade varit bättre att hjälpa dem på plats!” Och jag hör lögnerna om de orimliga kostnaderna för att ta hand de som kommer hit, kostnader som enligt skribenten tas från våra ”egna” barn och äldre; och lögnerna om invandrarna som ockuperar alla arbeten; och lögnerna om brottsligheten; och lögnen om nationalstaten, den som odlar en alldeles unik särart som skall bevara sin renhet – sin kultur … och den som kan sin historia känner igen alltsammans.

På 30-talet tyckte man att det var en utmärkt ide att gasa ihjäl utvecklingsstörda, deras liv hade inget värde, sa man. Ryssland odlar på nytt sin särart och okommenterad får Putins nya Tv-kanal påstå att de homosexuella borde brännas levande i gasugnarna; Romerna räknas fortfarande som Europas ohyra; de främlingsfientliga hatbrotten ökar lavinartat och leder sällan till ingripande. Plötsligt verkar som om det är ett odiskutabelt faktum att det är fel på vår invandringspolitik - och denna lögn legitimerar ett sätt att tänka som vore anstötligt och förkastligt för en hederlig svensk för bara 10-20 år sedan.

Blandar jag korten? Inte alls! – Allt springer ur den människosyn vi trodde var död men vars metastaser på nytt börjat verka i den europeiska kroppen.

Andra världskrigets fasor startade inte med politiska beslut eller ideologiska revolutioner – den startade i enskilda människors sakta förändrade tankebanor. Det började i den enskilda människans obetänksamma felsteg – som en lavin: En liten driva rör på sig och drar med sig bergets snö. Snart ligger hela dalen begravd under lavinens kvävande tyngd.

Det är din tanke som styr framtiden…  • Comments(1)//blogg.prastsidan.se/#post45