Från mitt fönster

Från mitt fönster

Insändardebatt 2014 04 24

DebattPosted by Pär-Magnus Möller Thu, April 24, 2014 08:03:47

Hej!

Vi har fått en insändare apropå artikeln vi hade med dig i torsdags. Om du vill får du svara direkt på den, annars kan vi ta in den och du svarar vid ett senare tillfälle. Ge oss en vink om du vill svara och har tid för det.

Med hälsning

VN debatt/insändare

Här är insändaren:

***

Värnamo. Vad menar kyrkoherden?

Kyrkoherde Pär-Magnus Möller kommenterar i VN 19 april nyheten om att Svenskarnas parti ställer upp i nästa kommunval. Din oro över partiets ideologi kan vara befogad.

Det vi vänder oss emot är att du gärna nämner Sverigedemokraterna i sammanhanget. Det är faktiskt så, Pär-Magnus, att SD tydligt står upp för de demokratiska värdena. Ganska många av Svenska kyrkans medlemmar är negativa till nuvarande invandring och man ser vilka konsekvenser den har på samhället.

Du som kyrkoherde borde i stället oroa dig för islams utbredande! Denna odemokratiska religion som flyttar fram sina positioner alltmer. Den dagen ett islamistiskt parti ställer upp i kommunvalet hoppas vi att du är lika kritisk. Islamismen och nazismen har nämligen mycket gemensamt, inte minst judehatet.

Det känns inte schysst att du som kyrkoherde blandar ihop oss sverigedemokrater med nazister.

Man kan nog se islams utbredning som ett tydligt tecken på att vi nu lever i det som Bibeln beskriver som den yttersta tiden.

Detta borde du undervisa om, Pär-Magnus!

Jan Nilsson och Sven-Evert Gunnarsson (SD)

***

Mitt svar:

Det jag oroar mig mycket för är den tilltagande nationalism som breder ut sig i hela världen. Nationalismen bär i sitt sköte tanken om att det egna samhället/folket står över andra samhällen och därför måste skyddas. Vi ser just nu vilka konsekvenser detta tänkande får i konflikten på Krimhalvön, i Sydsudan, i Israel-Palestinakonflikten, för att ta några exempel. Det är inte en tanke jag vill att vårt samhälle skall odla och bygga sin kultur på. Men i denna tanke står Svenskarnas parti och SD enade, såvitt jag förstår.

Islam som religion är inte mindre demokratisk än andra religioner. Fanatisk Islamism är lika farlig som kristen fanatism. Jag tror inte ett sunt politiskt system skall styras av någon religion alls. Utgångspunkten i en demokrati är just individens ansvar för helheten, för alla människor. Ansvaret handlar om att rösta fram ett system som gör att alla kan leva goda liv.

Det främsta tecknet på den yttersta tiden är att människors hjärtan kallnar – det oroar mig mycket!

Pär-Magnus Möller  • Comments(0)//blogg.prastsidan.se/#post58