Från mitt fönster

Från mitt fönster

Klockornas ringade

DebattPosted by Pär-Magnus Möller Thu, August 21, 2014 13:51:56
Följande artikel stod att läsa i Värnamo nyheter 2014 08 21:

http://www.varnamonyheter.se/artikel/111897/hur-kommer-varnamos-tysta-klockor-tolkas


Hur kommer Värnamos tysta klockor tolkas?

Konstnärer ifrågasätter kyrkoherdes inställning

19 aug 2014 19:30

Kulturdebatt. Ska Svenskarnas parti få hålla sitt valtal i Värnamo nu i valspurten? Ja, anser kyrkoherde Pär-Magnus Möller, som inte tycker att kyrkorna ska ringa i sina klockor den dagen. Vi undrar om det är rätt strategi.

Möller förklarar i Värnamo Nyheter (den 14 augusti 2014) att han tror på dialog och möten mellan människor, på att låta alla komma till tals. Han menar också att det inte är lämpligt att låta kyrkklockorna ringa för att varna för fara när SvP valtalar, så som gjordes när Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping på 1 maj och när de medverkade under årets Almedalsvecka på Gotland.

Det vore, fortsätter han, katastrofalt om ett sådant parti fick inflytande över politiken i regionen, men ”skulle vi ringa så fort någon har en konstig åsikt, då får vi ju ringa hela tiden”.

Under tre veckor har vi, en konstnär och en forskare, arbetat på Vandalorum i Värnamo med ett konstverk med titeln ”Tystandens typologier: minne”. Det handlar om den i dag ganska bortglömda porträttkonstnären Bror Kronstrand och det minne som i dag finns av honom.

På Vandalorum har vi givits möjlighet att samla in material och berättelser om honom. Vi har också fört en rad samtal om vad tystnad i berättelser och dokument från svunnen tid innebär. Vad det är som inte berättas och varför.

Artikeln i Värnamo Nyheter fick oss genast att stanna upp och fundera. Hur kommer de tysta kyrkklockorna att tolkas i framtiden, en tystnad som uppstår i och med Värnamos val att inte ansluta sig till kyrkans opposition mot nazism, främlingsfientlighet och islamofobi? Vi har självfallet inte svaret på det, men visst finns flera tolkningsmöjligheter.

Kommer valet att inte låta kyrkklockorna ringa att tolkas som ett tyst motstånd mot de idéer som Svenskarnas parti står för?

Kommer det att tolkas som ett tyst medhåll?

Att aktivt inte ansluta sig till Jönköpings och Gotlands mycket symboltyngda handling, vad betyder det?

På hemsidan för Svenskarnas parti finns ett särskilt avsnitt som handlar om varför vi väljare ska välja SvP och inte SD. Där uttrycks kraftigt främlingsfientliga och nationalistiska omdömen. Där står exempelvis att ”svenskar tillhör ett folkslag på biologisk grund”,”vem som helst kan inte bli svensk, lika lite som vem som helst kan bli japan”. Ett svenskt medborgarskap hjälper inte här. Svenskheten sitter i biologin. Vidare står att läsa att SvP vill: ”stoppa invandringen, utvisa alla kriminella invandrare, avveckla det multietniska samhället på ett ansvarsfullt sätt och införa en återvandringspolitik enligt principen sist in – först ut.”

Det är svårt att inte tänka på de många som flyr undan IS attacker i norra Irak, de många som drunknar i överfyllda båtar i Medelhavet, de många ensamkommande flyktigbarnen, de många som inte kan ta sig från beskjutningens Gaza. Sommarens nyheter har fyllts av fasansfulla skildringar och att läsa ord som SvPs oroar i högsta grad.

Vandalorum och Värnamo har givit oss ett generöst utrymme att gemensamt utforska frågor kring tystnad och tid. Hur tolkar vi det förgångnas tystnad? Hur kommer framtida människor att tolka vår tystnad, kring exempelvis högerextremism och främlingsfientlighet?

Är tystnaden en bra strategi i just detta fall?

Anna Viola Hallberg, konstnär

Ulla Manns, idéhistoriker och professor i genusvetenskap, Södertörns högskolaSvaret lyder:

Svar på Anna Viola Hallberg och Ulla Manns artikel under Kulturdebatt 2014-08-21.

Att insinuera att jag eller Värnamo pastorat skulle stå bakom de åsikter om främlingsfientlighet eller rasideologi som Svenskarnas parti står bakom vittnar om att man inte följt debatten i lokala media. Tydligare än vi varit är svårt att vara.

I artikeln man hänvisar till står att jag tycker att klockringningen i Jönköping och Visby var ett bra initiativ. Framförallt var klockringningen i Jönköping insatt i ett sammanhang som gjorde den till en tydlig manifestation som vi helt och fullt står bakom. I artikeln framgår också tydligt att jag inte förespråkar tystnad utan samtal och debatt.

I världen ser vi hur fanatismen sprider sig. Fanatismens grogrund är okunskap och uppmålandet av stereotypa bilder av ”fienden”. Både IS och Boko Haram har målat upp en bild av västerlandet som de med hatisk glöd bekämpar. Vi ser också hur extremistiska rörelser sprids i Europa och med samma okunskapsideologi som IS och Boko Haram målar upp bilden av hotande invandring och blandade gener. Rörelserna är barn av samma världsbild och människosyn.

En sak som dessa rörelser närs av är uppmärksamhet. Vid förra valet fick SvP 0,01 procentandel av rösterna. Med draghjälp av SDs främlingsfientliga ideologi befarar många att SvP har möjlighet till större framgång i årets val. Det vill inte jag. Att däremot göra det till kutym att ringa i kyrkklockor varje gång SvP yttrar sig under valrörelsen vore att ge dem ett orimligt stort medialt utrymme som förstärker den bild de har av sig själva; som viktiga, stora och en verklig fara för det etablerade samhället. Det är precis det som de vill! Svenskarnas partis åsikter är lätta att argumentera emot, jag uppmanar fler att våga göra det. Demokratins grund är ordets och resonemangets makt. Vi får inte hemfalla åt lättjan att göra förenklade bilder av motståndarna och vägra samtalet eller debatten – då bejakar vi bara deras självbild som missförstådda och utanförsatta och det är en farlig grogrund för all slags extremism.

Att framtiden skulle tolka utebliven klockringning i Värnamo kyrka som medgivande av främlingsfientlighet finner jag orimlig … och tysta har vi verkligen inte varit!

Pär-Magnus Möller

Kyrkoherde i Värnamo pastorat  • Comments(0)//blogg.prastsidan.se/#post71