Från mitt fönster

Från mitt fönster

Tiggarnas buss

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Sat, August 23, 2014 10:51:33

(Församlingstidningen 2014 08 22)

Med mångas hjälp har vi lyckats samla in medel till vandaliserade buss som tillhörde några av de tiggare som är verksamma i Värnamo. Det har rört mig under den senaste tiden hur många människor som vill hjälpa till och bidra på olika vis. Man erbjuder jobb, man vill skänka pengar, husgeråd, boplats, tid och engagemang. Det värmer hjärtat och ger hopp inte bara för tiggarna utan för oss alla. Visst hör man rösterna i affärskön som ifrågasätter tiggarnas ärlighet, berättelser om hur se skrattar och leker med I-pads på kvällarna. Och visst florerar fortfarande den absurda tanken på att tiggeriet är organiserat och drivs av giriga profitörer som tar mestadelen av pengarna – men sådant är mest en försvarsmekanism som vi tar till då vi inte vill ge av vårt eget. Hu mycket pengar tror egentligen den organisation, som så generöst lade två lappar i min brevlåda om att ”stoppa det organiserade tiggeriet”, att man som tiggare drar in? Deras eget tiggeri om sponsorpengar drar nog in betydligt mer, men till en mindre behjärtansvärd sak.

Naturligtvis är den lilla hjälp vi som organisationer och privatpersoner kan ge bara en droppe i havet. De stora besluten ligger på EU-nivå. Där måste mer hända – mer press måste sättas på de länder som tiggarna kommer ifrån så att de behandlar alla lika och rättvist. Men till dess – och de verkar alltid dröja – är det vår skyldighet som medmänniskor att göra vad vi kan för de individer vi möter, oavsett vad de nedbrytande ideologierna och krafterna säger.

I varje vigsel jag leder använder jag i en av bönerna en formulering som jag tycker är så god. Den handlar om makarnas hem: ”Må ni i världen vara vittnen om Guds kärlek, så att fattiga och behövande hos er finner hjälp och tröst och en gång kan ta emot er i Guds eviga boningar.” Låt det bli en bön för varje hem i vårt land.

Pär-Magnus  • Comments(0)//blogg.prastsidan.se/#post73