Från mitt fönster

Från mitt fönster

Krönika i VN 2015-02-14

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Sat, February 14, 2015 10:05:33


Jag kallades i en insändare för sverigefientlig samtidigt som skribenten stoppade in mig i lådan: ”vänsterflummande förespråkare för multikulturellt samhälle”. Konstigare saker har jag blivit kallad och i jämförelse med motsatsen; ”högerkonservativ segregerande nationalist”, så inte mig emot.

Ordet Sverigefientlig berörde mig däremot illa. Jag har alltid varit stolt över mitt land, alltid uppskattat det sociala patos som jag upplevt varit vår kulturs innersta väsen. Vi har haft en människosyn där vi värnat den svage och utanförsatte, ibland visserligen på bekostnad av den starkes frihet, men det valet har vi gjort medvetet.

Jag är uppfostrad med Bamse och han lärde att den starke också måste vara mycket snäll. Snällhet är något gott, tycker jag. Visst blir den snälle lurad ibland, med det är trots allt bättre än alternativet.

Jag har i scouterna lärt mig att alla människor är lika mycket värda och det spelar ingen roll varifrån man kommer, för om en god värld skall byggas måste alla människor lära sig att leva tillsammans. Det är visserligen svårt och komplicerat men alltid bättre än alternativet.

När jag konfirmerades greps jag av det patos för människans värde och den nedslagnes upprättelse jag fann hos Jesus. En Gud som såg människan med sådana ögon ville jag följa.

Allt detta har för mig varit kärnan i det jag tidigare kallat svenskt - men jag har tydligen tagit miste! Nu vet jag att när jag som tonåring sprang omkring med märket” Rör inte min kompis” utförde jag en sverigefientlig handling, något som förstörde mitt land. När jag behandlade mina vänner med utländsk bakgrund på samma sätt som alla andra så genomförde jag en fientlig handling gentemot mina svenskfödda vänner. Att som svensk medborgare skänka pengar till rumänska medborgare är numera en handling som bör vara jämförbar med landsförräderi och jag borde enligt lagen räknas som kriminell.

Skall jag be om förlåtelse för alla mina fientliga handlingar?

Nej, jag är ledsen, alla ni som förespråkar det ”nya kalla Sverige”, jag tror inte på det. Jag till och med avskyr det. Jag vill inte ha ett land där samma kyla odlas som hos IS eller i diktaturerna Saudiarabien eller Ryssland, där oliktänkande straffas, sexuella minoriteter kastas ned för höga torn och nationalistiska antihumanistiska ideologier har tolkningsföreträde för sund medmänsklighet.

Jag stannar hellre kvar i den låda som räknas som fientlig till ”det nya kalla Sverige” tillsammans med Bamse och Jesus. Jesus är från mellanöstern, Bamse är en brunbjörn och jag är en blek svensk – multikulturellt och vänsterflummigt så det förslår!

Pär-Magnus Möller

  • Comments(0)//blogg.prastsidan.se/#post99