Från mitt fönster

Från mitt fönster

Vi har råd att vara snälla

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Sat, January 09, 2016 09:08:53

Krönika i Värnamo nyheter 2016 01 09

-Varför är du så snäll? Frågade den unge mannen den äldre kvinnan efter det att han fått mer hjälp än han hade förväntat sig.

-För att jag kan, svarade hon.

Det ligger en stor hemlighet i hennes svar. Där finns lösningen på hur man skapar en god värld. Så enkelt är det!

Tänk om alla människor som kunde vara snälla också var det. Då hade den som hade mycket inte haft för mycket och den som hade lite inte haft för lite. Då hade det blivit rätt fördelat i världen. Varför vill vi inte leva i en god värld?

Problemet är att våra hjärtan så ofta är rädda eller igenproppade av ilska, hat, oro, missförstånd – till och med av illvilja.

Det kan vara så att livet gjort en bitter, fått en att mista hoppet om framtiden, om mänskligheten. Vi vet inte vilka stora bördor var och en tvingas bära. Det är därför vi inte får döma varandra; vi vet för lite om varandra. Ändå undrar jag om vi som invånare i Sverige inte förmår vara ännu snällare än vi är – att vi kan det…

Man talar just nu gärna om systemkolpaser, om hur landet skälver under tyngden av nyanlända människor. Att det blir lite administrativa problem och organisatoriska bekymmer begriper till och med jag, men var någonstans skakar det så illa att vi tror att landet faller sönder? Att vi står inför utmaningar är det ingen som ifrågasätter – men vem lider egentligen av dem som kommit hit?

Att svenska medborgare också kan ha det svårt beror inte på att resurserna slukas av de nyanlända utan på att vårt system har fördelat de resurser vi har på fel sätt – det är en hel annan sak. Många i Sverige har betydligt mer än vi behöver och andra mindre. Ett gott samhällssystem fördelar resurserna rätt. Tillgångar har vi. Vi har råd att vara snälla. Saken är dessutom den att i slutändan vinner snällheten över oginheten. I snällheten finns kraft och liv och glädje. I oginheten finns bara död.

Det finns inget vackrare än människor som av hjärtat gör gott mot andra. Ju längre jag levt desto vackrare tycker jag just kärlekshandlingarna i stort och smått är. De är diamanter i mänsklighetens krona.

Jag är säker på att kvinnan som gjorde gott mot den unge mannen fick mer tillbaka än hon gett. Det är kärlekens hemlighet. Landet Sverige vinner alltid på att ge det hon kan… och vi kan mycket! Låt inte oginheten inbilla oss något annat!

Pär-Magnus Möller  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.