Från mitt fönster

Från mitt fönster

Pingstdagen 2017

PredikningarPosted by Pär-Magnus Möller Mon, June 05, 2017 09:52:53
Predikan

Pingstdagen 2017, årg. 3

Psalmer: 161, 10, 53, 160, 712. Pär-Magnus Möller

Innan jag blev kristen hade jag en underlig syn på vad en kristen människa var. Jag bodde i Malmö och den församling som vi geografiskt tillhörde hette Eriksfälts församling. Denna församling hade en ovanligt ful kyrka, byggd i rött tegel och med en gigantisk grantittrappa upp till entrén. Många kallade den Brandstationen eller St:a Mobilia, för den ligger precis mitt emot ett av Malmös största shoppingcentra: Mobilia. När familjen på söndag förmiddag vid elvatiden körde förbi denna fula tegelkyrka på väg till Mobilia för att handla och jag såg de kristna klättra upp där för den stora granittrappan för att fira sin gudstjänst, tyckte jag att dessa små underliga kryp var det märkligaste som skapelsen kunde frambringa. VARFÖR skulle man på veckans bästa tid sitta av en timmes långtråkig underhållning där inne i mörkret? Det var fullständigt främmande för mig. Det måste till och med vara roligare att följa med mamma in på Lindex och vänta ut hennes evinnerliga klädprovande, tänkte jag – så konstiga tyckte jag att de kristna var.

Jag tänkte mig kristna människor som inkrökta tråkmånsar som bara talade en massa religiös goja. Deras liv var inget som jag trodde överhuvudtaget skulle kunna beröra mitt på något sätt. För att vara kristen måste man liksom komma från en annan planet och dessutom vara rejält hjärntvättad.

Det är konstigt, men som jag tänkte då tänker jag inte nu. Jag är samma människa, med samma personlighet, jag kommer inte från någon annan planet och har aldrig blivit hjärntvättad – ändå kan jag tänka, när jag ser mig själv i minnets dimridåer; så fel jag hade.

När jag väl förstod att det som evangelierna berättar om Jesus handlade om livet insåg jag att jag måste omvärdera mycket av mitt tänkande. Om det nu var sant att Gud blev människa, dog och uppstod, då var jag ju tvungen att prioritera om och formulera om meningen och målet med livet. Var Jesus verklig då var jag tvungen att omvärdera mitt förhållningssätt till kyrkan och alla de underliga varelser som vandrade upp och ned för granittrappan. Det tog en tid av aktivt prövande innan jag vågade med min egen mun säga att jag var kristen och det tog ännu en tid innan jag vågade upptäcka att det här med att aktivt räkna med Jesus i sitt liv faktiskt innebar något mer än att gå omkring och tro så där i största allmänhet för att det är kul att tänka kring religiösa ting. Att räkna med Jesus i livet, att söka honom där han är i församling och gudstjänst, innebar att ställa om och ta emot - och Jag fick frimodighet och kraft i mitt liv, frimodighet och kraft som inte kom från mig själv utan från Gud. Sakta men säkert upptäckte jag vad relationen med Jesus innebar, nämligen att jag i dopet fått ett nytt liv, ett helt liv. Jag hade fått ett nytt liv vari jag kunde se tillvaron med helt nya ögon, ett nytt liv där jag började kunna prioritera de saker som var verkligt viktiga i livet. Jag upplevde att jag hade hittat den källa av levande vatten som släckte den törst som så ofta tvingar oss in i det där meningslösa jagandet efter ingenting som hela världen verkar ägna sig åt just i denna tid – jag fick erfarenhet av vad det är att vara otörstig.

”Obey your thirst”, ”Lyd din törst”, löd Coca-Cola kompaniet slogan för inte så länge sedan. Coca-cola ville att man skulle dricka deras produkter – och reklamens undermening var att det egentligen är coca-colas produkter som du längtar efter i ditt liv, djupas sett – och så är det väl - eller hur?

Drick mycket socker med koffein i så blir du smal, evigt ung, vacker. Ta en flaska till så får du skinande vita tänder och den där perfekta partnern som du kan hångla med i solnedgångens sken. Ta ännu en flaska så får du fantastiska magmuskler och glänsande hår och solen kommer alltid att skina på dig. Kom och köp lite lycka på flaska, lite framgång. Släck din brinnande törst med Coca-Cola, släck din livstörst med Coca-cola.

Visst vet vi att all sådan reklam är lögn. Hade man druckit så mycket Cola som reklamen uppmanar oss till så hade vi alla varit feta, tandlösa, glåmiga rapande vrak snarare än de idealmänniskor som reklamen lovar. Ändå lyder vi reklamen och marknadens alla knep för att få oss att bli lyckliga. De som skapar reklamen vet att vi alla är törstiga, men vi är inte törstiga efter fler produkter, vi är törstiga efter sant liv – och eftersom vi inte vet var vi skall söka detta liv, gör vi som alla andra – köper oss det kolsyrat i flaska.

Men vi skall inte låta lura oss! En dag finns inget av det ni samlat eller köpt kvar – var finns då livet? Var finns då meningen med att finnas till? Vem bär oss när vi inte längre kan ge oss själva fler inköpsinjektioner av lycka och framgång – ingen – eller hur – vågar vi i djupet inse det?

Mitt in i vår konsumtionskultur ropar Jesus idag – är du törstig, kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten… ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten… Visst låter det underbart. Den som kommer till Jesus skall inte behöva släcka sin törst med yttre medel, sådant som bara spär på törsten – nej, ur hans eget inre skall det strömma fram en källa med äkta liv.

Sedan den dagen då Jesus ropade ut detta löfte i templet i Jerusalem har miljontals människor sökt sig till honom, och dessa miljoner kan vittna om att hans löfte är sant. Den törst som vår tillvaro inte kan släcka, den törsten stillar Jesus åt dem som vågar närma sig honom – vågar vi det?

Genom livet i församlingen och med Jesus har vi en så nära relation med Gud Fader, himmelens och jordens skapare att vi får kalla honom pappa. En sådan relation förändrar mer än man kan tro. Den som känner Gud så nära att man kan kalla honom pappa får en annorlunda syn på livet i det mesta.

Den som lever med Jesus är aldrig ensam. Den som aldrig behöver känna sig ensam lever med en annan tillförsikt och ett helt annat mod än den som behöver kämpa sig igenom livet på egen hand. Den som aldrig behöver känna sig ensam vågar börja leva redan här och nu!

Men livet tillsammans med Jesus och församlingen innebär mer än så. När lärjungarna på pingstdagen fick erfarenheten av hur Guds rikes hela makt och kraft plötsligt fyllde dem, förstod de att något nytt hade kommit, något som världen inte skådat förr. Man brukar kalla pingstdagen för kyrkans födelsedag, för på denna dag skapade Gud en gemenskap som var fylld med en kraft som aldrig tidigare skådats. Denna kraft kallar vi för den Helige Ande och den lovas alla som vill leva tillsammans med Jesus.

Den Helige Ande gör så att vi kan be, den Helige Ande gör så att vi kan läsa vår Bibel och förstå den, den Helige Ande ger oss en erfarenhet av att Gud är med sin kyrka. Det är den Helige Ande som skapar tro. Det är den Helige Ande som gör att människor som innan levde i trasighet plötsligt, i kyrkans gemenskap, får erfara hur de sakta men säkert börjar bli läkta igen. Det är den Helige Ande som gör att människor kunnat bli helade både till sin yttre människa och till sin inre.

Det är många här i församlingen som kan vittna om vad Gud gjort i deras liv, det är många som känt av en sådan förändring och ett sådant läkande att bara Gud kunnat vara den som gripit in i deras liv. Detta innebär att Kyrkan och gemenskapen med Jesus är det ställe dit du kan komma för att bli läkt som människa, om du vill bli läkt på djupet. Den kraft som finns i gemenskapen med Jesus överträffar allt.

Om jag, innan jag blev kristen tyckte det var konstigt att folk fick för sig i att gå i Kyrkan tänker jag idag precis tvärt om. HUR kan man leva utan Jesus? Hur kan man låta bli att ta sig tid att upptäcka det liv som Jesus erbjuder dem som vill leva tillsammans med honom i församlingen.

Det finns ännu fler löften för den som lever med Jesus. Det finns löftet om att döden inte längre har någon makt över en, tänk vilken frihet det löftet ger en i livet. I en värld som gör allt för att bevara ungdom och liv, med silikon, antirynkkrämer och hårinplantat, ropar Jesus: Var inte rädd för döden, jag har besegrat den, börja leva här och nu istället och älska livet. Den som lärt känna Jesus vet i sitt allra innersta att Gud är den som till sist har all makt. Samhället och de som bestämmer över vår tillvaro må pracka på oss vilka idéer de vill och vilka produkter de vill. De må hota och försöka skrämma oss till lydnad – men vi kan i gemenskapen med Jesus lugnt skratta åt dem och säga: Ni i världen som ser så mäktiga och kraftfulla ut, ni som vet allt och förstår allt, den dag kommer då ni inte har någon makt alls. Den dag kommer då Coca-colan tar slut och silikoninplantaten inte länge förmår kvarhålla illusionen av evig ungdom. Vad består då av era liv?

Allt det har den Helige Ande uppenbarat för oss – utan den Helige Ande hade vi inte sett något av detta!

De små figurerna som krälade upp för den stora kyrktrappan utanför Mobilia i Malmö hade upptäck något där inne som jag till dess inte hade smakat. De hade funnit källan till liv. Precis som vi! Vi tillhör ett annat rike, ett annat hopp, en annan framtid än denna blinda värld. Folk undrar vad vi funnit? Vi måste berätta, vi måste vandra till vår gudstjänst, vi måste leva de liv han kallar oss till – vem vet, det finns de som ser oss och undrar vad vi är för underliga typer – det kan hjälpa dem att finna vad vi funnit.

Församlingen är till för just detta, att leva av källan med det vatten som släcker all törst och hjälpa andra att hitta den.

Drick din Coca-cola när du är törstig en varm sommardag, men sök släcka din livstörst hos Jesus som sade: Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten. Amen!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.