Från mitt fönster

Från mitt fönster

Krönika i Värnamo nyheter 2018 01 13

Diverse texterPosted by Pär-Magnus Möller Sat, January 13, 2018 20:14:59

Krönika till VN 2018 01 13

Ett monster skapas i det ögonblick hjärnan frikopplas från hjärtat. Processen kan gå gradvis, nästan omärkligt – men plötsligt är den ändå ett faktum.

Det är lätt att skapa monster; du kan omskapa hela folkgrupper till monster på några år. Se bara på Nordkorea, de organiserade motdemonstrationerna i Iran, även IS som rörelse är ett exempel på detta. Människor glömmer snabbt och omvärderar snabbt för att passa in i det sammanhang de hamnat i. Det är enkelt att skapa monster; man bara hjälper människorna bit för bit att passiviseras, man matar dem med mantra som låter rimliga och gömmer undan allt som på något vis skulle kunna väcka anstöt: misshandel, avrättningar, koncentrationsläger…

Pojken som satt framför mig var 16 år. Ingen kunde i rimlighetens namn tvivla på detta. Advokaten hade sagt att han inte behövde ålderstestas eftersom alla kunde se att detta var onödigt och testen var erkänt undermåliga och ovetenskapliga.

Så kom beslutet och det sedvanliga avvisandet. Migrationsverket hade i beslutssammanhanget dessutom bestämt att pojken var 18 år och därmed kunde sändas till Kabul. Pojken har aldrig varit i Kabul, inte ens i Afghanistan. Han är en av många. Han var uppväxt i Iran, där han alltid levt som flyktig utan chans till medborgarskap – i en ständig rädsla för deportation. Hans familj sände honom för att ge honom en chans i livet. Han var fjorton år då. Ett barn. Han bestämde inte över sitt öde – hans familj gjorde det… men straffet för familjens öde får han nu bära. Som genom ett trollslag fick migrationsverket av oss, svenska medborgare, rätten att göra honom två år äldre bara för att vi skulle kunna bli av med honom på ett enkelt och på pappret lagligt sätt. Detta hade aldrig hänt för något år sedan. Då fanns det en koppling mellan hjärtat och hjärnan i vår migrationspolitik – en politisk vilja att tolka allt till det bästa.

När 2016 kom och politikerna fick panik eftersom många behövde en tillflyktsort i vårt land införde vi Europas strängaste migrationslagar. I det ögonblicket skars en av trådarna mellan hjärtat och hjärnan i vår nation bort.

De osnygga besluten tas bakom stängda dörrar. De underåriga offren deporteras i tysthet – och alla är överens i de politiska leden att det är rätt.

Ett monster är skapat i det ögonblick hjärnan frikopplas från hjärtat. Herre förbarma dig, Vad är det vi har gjort!

Pär-Magnus Möller

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Bengt Oswin Fri, February 02, 2018 22:46:22

Jag var en av de personer som stod på Göteborgs central och tog emot flyktingarna när de kom under flyktingkrisen, eller skall vi kalla det systemkollapsen? På bara några dagar byggde vi upp en organisation över hela Europa, där vi kunde följa flyktingar från det det de klev i land i Europa, till dess de kommit fram till målet. Detta gjorde vi medan myndigheterna titta på handlingsförlamat.

1945 flydde mor, då 12 år, med sin lillebror, 3 månader, på armen, från Stettin till Lübeck för att undkomma ryssarna. I dag har Sverige band de strängaste lagarna för asyl, vi skriket åt varandra, rasist, nazist, kommunist, PK mm.

Jag reagerade mycket starkt på rubriken när jag såg den på Diakonibloggen, vem åsyftas, innan jag förstod vad.

Det som skedde under kriget då, och under krigen idag, är fruktansvärda saker, men kan jag döma människan och säga att hen är idiot? Jag kan säga att det hen gör är idiotiskt, fruktansvärt, men kan jag säga att he är en idiot?
Jag säger jag kan döma handlingen, med det är bara Gud so kan döma människan.
Min vän blev dödad i dådet i Stockholm och prästen sade på begravningen, "när man tror det ondaste ont är det godaste gott".

När polisen förhörde Anton Lundin Petterssons mamma, så frågade hon om hon fick sörja....

Vad är Akilov och Pettersson, är de monster, nazister, islamister eller är de människor som gjort någon monstruös gärning?